Playhouse at Israel Museum

The entrance courtyard of the Youth Wing for Art Education at the Israel Museum in Jerusalem is a main gathering place for visitors - adults, children and groups - within its modern concrete and stone architectural surroundings. The project - a renewal of the courtyard - combines a program open to interpretation by its users with a clearly defined context. The existing pine tree is the focus of the project, the physical anchor of the design concept. As a tribute to the childhood collective memory of a tree house, a small roofed structure where children can hide and over look at, is positioned high up the tilted trunk, raised above the surroundings of the museum. At night the house is the only element illuminated, and emerges floating above the courtyard's entrance.

Read more

Lighting design

Hila Meier, RTLD Lighting Design

Architect

Ifat Finkelman, Deborah Warschawski

Customer

Israelisches Museum

Location

Jerusalem, Israel

Photos

Israel Museum, Elie Posner

Location of the project