EATALY Store

Location marker

Trieste, Italy

Location marker+8 photos
Architect

ARCHEA architects

Location

Trieste, Italy

LED Linear™ Partner

LED Linear™ Italy

ProductsVarioLED IP67
ADONIS IP67
Local electritionTelmotor Spa

Eataly is a bustling Italian marketplace featuring quality Italian food from Italy’s many regions, alongside artisanal creations from local producers. The unique format of the store invites guests to “eat, shop, and learn” about Italian culture and cuisine as they taste authentic dishes in the restaurants, find the same ingredients in the marketplace, and then discover how to recreate the recipes with cooking demonstrations and classes.

Eataly Trieste has been designed by the Florentine architect Marco Casamonti of Archea Associati.

Developed on 3 floors and 3,000 square meters, Eataly Trieste is located in the Old Wines Warehouse, built in 1902 to store the barrels coming from Istria and Dalmatia, and characterized by an ingenious watering system to maintain a constant internal temperature. Keeping alive the historical memory of this building, that has always been a place for exchanges, trade and excellent products, the Warehouse has been reclaimed thanks to the fundamental intervention of Fondazione CRTrieste.

The glass that closes the interior envelope reflects the contours of the warehouse walls and its openings allowing visibility of the activities that take place inside. The original structure of the building was preserved and the glass structure that makes it even more suggestive and luminous, permit to admire the Port and the wonderful landscape of the Gulf.

Featuring a majestic double staircase of COR-TEN steel, the building’s atrium is like a theater foyer. The staircase, which connects the three retail floors, has two spectacular pools of water at its base. The VarioLED™ IP67 LED tape was installed into this perimeter channel and flush with the water. The lighting tastefully sets the scene for the water basin. The atrium also has a large wall clad in back-lit glass bricks whose form and material suggest the interior coverings of the historical tanks where wine was once stored.

At the back of the glass wall, the XOOLINE™ IP20 was installed with a linear lens. This provides visitors with an atmospheric and impressive backdrop of light that cannot be overlooked even from the outside through the large windows.

The ADONIS IP67 was installed behind the surrounding fence of the building and is barely visible from the outside thanks to their miniaturized design.

Read more.

Location markerShow location on the map